Amenajarea livingului şi a bucătăriilor mici ! Iată care sunt sfaturile designerilor interiori în materie de eficientizare a spaţiului

Amenajarea livingului şi a bucătăriilor mici ! Iată care sunt sfaturile designerilor interiori în materie de eficientizare a spaţiului

În momentul în care vrei să îţi amenajezi apartamentul  nu trebuie să te gândeşti doar la nevoile prezente, ci să prevezi şi în viitor, astfel încât modificările pe care ar trebui să le faci ulterior să nu fie radicale şi foarte costisitoare. În mod cert, când amenajezi locuinţa pentru familia ta, ţi-ai dori ca fiecare membru din casă să îşi găsească locul. Este destul de dificil să reuşeşti să aduni dorinţele tuturor într-un proiect comun, mai ales când stai într-un apartament cu două sau trei camere.  Să nu mai discutăm despre faptul că majoritatea apartamentelor din blocurile vechi sunt lipsite de spaţiu, iar amenajarea corectă şi utilă poate deveni o adevărată bătaie de cap. În continuare vom discuta despre micile trucuri de amenajare, oferite de desingneri interiori,  a locuinţei care vă vor ajuta să puneţi în valoare tot spaţiul din apartament.

Amenajarea utila a livingului

living modern 1

Livingul este de obicei camera cea mai mare din casă, locul în care va invitaţi musafirii, dar şi camera care adună toată familia la finalul unei zile încărcate. De cele mai multe ori, acesta este locul care spune povestea unei case şi poate fi considerată cartea de vizită a locuinţei. Astfel, amenajarea livingului merită toată atenţia şi grija ta în ceea ce priveşte amenajare. Când vine vorba despre designul lui, ai la dispoziţie mai multe idei, în funcţie de spaţiul de care dispui, dar şi de stilul pe care îl preferi. Avand în vedere că este cea mai mare camera din casă, ca şi obiecte de mobilier ar trebui să cuprindă în mod negreşit o canapea extensibilă, una fixă sau un colţar, o  măsuţă de cafea,  o comodă pentru televizor,  o biblioteca şi fotolii.

Mobilierul pentru living trebuie să fie unul fie de serie, fie unul făcut la comandă. Dacă alegeţi un mobilier făcut la comandă, veţi beneficia de mai multe avantaje deoarece astfel puteţi fi siguri că utilizaţi la maximum fiecare centimetru din încăpere, dar şi că puteţi aranja camera în funcţie de nevoile sale şi nu depinzând de mobilier.

Dacă va gândiţi să creaţi un open space, acesta vă va ajută foarte mult să câştigaţi spaţiu. Această tehnică câştigă foarte multă popularitate deoarece are un factor practic foarte ridicat. Un astfel de design poartă numele de living în stil american, deoarece, în casele de peste Ocean, predomină bucătăria open space, care se prelungeşte în sufragerie. Este, practic, un living cu loc de luat masa şi cu un spaţiu pentru pregătirea mâncării. Dacă optezi pentru un astfel de design, poţi să iei în considerare amenajarea unui bar în living, către bucătărie, sau poţi amplasa chiar şi o masă clasică, de patru persoane, pe care să o plasezi chiar între cele două spaţii. Nu trebuie să uiţi nici de aerisirea bucătăriei, aşa încât mirosul mâncării să nu se ducă în tot restul casei. Desigur, cu o hotă, acest lucru se rezolva foarte uşor. Un alt lucru foarte important este păstrarea unei coerente a stilurilor de amenajare atât în living, cât şi în bucătărie. Ele trebuie decorate ca un tot unitar din toate punctele de vedere, inclusiv cromatic.

Un living mic poate fi  o adevărată provocare dacă discutăm despre amenajarea lui. Pe lângă faptul că el trebuie să conţină toate obiectele de mobilier necesare, trebuie să fie amenajat astfel încât să aibă un aer cât mai fresh şi neîncărcat. Dacă totuşi trebuie să renunţi la anumite obiecte de mobilier şi este cert că nu poţi renunţa la canapea şi la fotolii, o idee excelentă este să renunţi, de pildă, la bibliotecă. De asemenea, va trebui să alegi piese de mobilier potrivite, cât mai puţine şi de dimensiuni cât mai mici. Te poţi folosi de anumite trucuri pentru a da senzaţia unui spaţiu mult mai generos. Iată care sunt sfaturile recomandate de către specialişti pentru a da senzaţia unui spaţiu mult mai generos decât este în realitate :

living modern

ü  Senzaţia unui spaţiu mai generos o poţi reda dacă te vei folosi mai mult de către lumina naturală sau de corpurile de iluminat. Un spaţiu iluminat corespunzător va fi întotdeauna mult mai spaţios ;

1.  Alege o canapea extensibila, cu spaţiu de depozitare în interior pentru a economisi şi mai mult spaţiul

2.  Nu căuta niciodată că obiectele de mobilier să fie aşezate direct pe podea, ci alege obiecte de mobilier pe picioare ;

3.  Optează pentru perdele şi draperii fixate pe tavan, astfel încânt draperia să se poziţioneze de sus şi până jos ;

4.  În plus, oglinzile oferă mereu senzaţia unui spaţiu mult mai mare, aşa că alege oglinzi  în loc de tablouri. Poţi opta pentru o oglindă cu o ramă mai deosebită ;

5. Caută un mobilier compus din puţine elemente, cât mai simplu. Astfel, vei crea senzaţia unui spaţiu generosl

6.  De asemenea, nu uita de culorile deschise pe pereţi. Pe lângă faptul că pereţii coloraţi nu mai sunt în vogă, aceştia vor crea senzaţia de spaţiu închis, întunecat şi implicit mai mic. Alege culori deschise dacă nu dispui de prea mult spaţiu. În plus, acestea nu se vor demoda niciodată.

Amenajarea bucătăriilor mici şi înguste

Bucătăria este, aşa cum se spune, inima casei deoarece aici gătim şi de cele mai multe ori servim masa. Astfel, putem spune că este un spaţiu în care familia petrece o mare parte a timpului, motiv pentru care ea trebuie să fie amenajată corespunzător, în ciuda dimensiunilor ei.

O altă problema de amenajare pe care oamenii nu o sesizează încă de la începutul renovărilor,  este amenajarea bucătăriilor. Indiferent dacă discutăm despre un apartament cu 4 camere sau despre unul cu 2 camere, bucătăria este în general destul de mică şi îngustă. În ciuda dimensiunilor sale mici, bucătăriile pot fi amenajate cât mai ergonomic cu putinţă.  Cele mai afectate de dimensiunea bucătăriilor cu adevărat mici şi înguste sunt doamnele preocupate în primul rând de depozitarea tuturor vaselor şi ustensilelor pentru gătit. Doamnelor, e momentul adevărului. Hai să fim sincere şi să recunoaştem că deşi ne dotăm cu oale, cratiţe, boluri şi castroane de toate culorile, formele şi dimensiunile, folosim în mod constant doar vreo două, trei cratiţe şi cel mult două tigăi pentru prepararea mâncărurilor.

living modern

Şi asta în timp ce dulapurile din bucătărie se încovoaie sub greutatea tuturor celorlalte ustensile şi vase, pe care le scoatem doar o dată sau de două ori pe an, cu ocazia unor evenimente ce necesită multă bucătăreală. Aşa că, înainte de a proiecta mobila pentru o bucătărie mică, fă-ţi timp şi triază vasele şi ustensilele pentru gătit, păstrând doar piesele absolut indispensabile. În cazul meu, n-aş renunţă nici moartă la oală sub presiune, la cratiţa de culoare roşie cu strat antiaderent pe care o folosesc pentru prepararea ciorbelor, la tigaia teflonată cu capac din sticlă şi la setul de 3 crăticioare din aluminiu cu strat antiaderent la interior.

Să zicem că trierea a avut loc. Următoarea etapă este depozitarea vaselor pe care le folosim foarte rar undeva în afară bucătăriei. Poate fi o cămară, o debara, un beci sau un dulap de pe balcon. Important este să degajăm cât mai mult viitoarele dulapuri. De cele mai multe ori însă, perimetrul bucătăriei nu ne oferă spaţiul pe care ni l-am dori astfel încât să ne putem desfăşura în voie. De aceea, în astfel de cazuri o organizare eficientă este necesară.

Atunci când discutăm despre amenajarea bucătăriilor mici, cu siguranţă nu există o reţeta clasică care se poate aplica în orice bucătărie de dimensiuni mici. Orice locuinţa este unică datorită personalităţii celor care locuiesc în ea şi la fel este şi în cazul bucătăriei pentru că amenajarea ei este diferită de la un caz la altul.

De asemenea, amenajarea trebuie să fie cât mai simplă pentru a preveni aglomerarea spaţiului. O tendinţa modernă de amenajare a bucătăriilor mici este aceea a etajerelor pe care se pot aşeza diferite obiecte cu utilizare în bucătărie, începând de la micile decoraţiuni şi până la plante. În cazul în care spaţiul va permite, specialiştii recomandă să integraţi decoraţiunile în amenajare deoarece ele crează un impact plăcut asupra bucătăriei, sporind senzaţia de spaţialitate. Tot specialiştii recomandă, în amenajarea bucătăriilor mici, stocarea obiectelor pe verticală. Dulapurile înalte sunt o soluţie foarte eficientă pentru eficientizarea spaţiului.

Mare parte a oamenilor preferă open space-ul cu zona livingului, însă alţii gătesc mai mult şi îşi doresc o bucătărie închisă pentru a evita raspuandirea mirosului în întreagă locuinţa. Unii preferă cromatică neutră, plăcută, iar alţii preferă culorile şi îşi doresc să le integreze în întreg aspectul bucătăriei. Ei bine, specialiştii recomandă utilizarea culorilor neutre, pale în cazul amenajării bucătăriilor mici. De asemenea, ei consideră că persoanele care vor ca bucătăria să conţină culori vesele să folosească tapet pentru a oferi bucătăriei un aer mai tineresc.

Regulă mobilierului de dimensiuni mici se aplică şi la bucătăriile reduse ca dimensiune. Este foarte important ca alegerea mobilierului să fie în concordanţă cu spaţiul, astfel încât funcţia lui să fie în avantajul bucătăriei. Nu uitaţi să păstraţi proporţiile şi să folosiţi în mod util spaţiu pe care îl aveţi la dispoziţie. Puteţi lua în calcul mobilierul multifuncţional deoarece cu ajutorul acestuia veţi folosi spaţiul cât mai eficient posibil. De exemplu, puteţi cumpăra o canapea tapiţată extensibilă sau o masă extensibilă integrată în blat. Aceste opţiuni sunt foarte practice în amenajarea bucătăriilor de dimensiuni reduse.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code